Ciągi
Filip: Rozwiąż równanie 9+27+81+...+729=x
wiedząc że jego lewa strona zbudowana jest ze składników tworzących ciąg geometryczny.
Jak obliczyć x
14 maj 19:40
Basia: Podpowiadam
14 maj 19:42
Filip: ok
14 maj 19:42
Basia:
9,27,81,...,729 to ciąg geometryczny
a
1 = 9
q = 3
a
n = a
1*q
n−1
729 = 9*3
n−1
3
n−1 =
7299 = 81 = 3
4
n−1=4
n=5
lewa strona równania to S
5
| | 1−35 | | 1−243 | | −242 | |
S5 = 9* |
| = 9* |
| = 9* |
| = 9*121 = 1089 |
| | 1−3 | | −2 | | −2 | |
x = 1089
14 maj 19:46
Filip: dzięki wielkie
14 maj 19:46
Filip: Suma 3 liczb tworzących ciąg arytmetyczny wynosi 24. Jeżeli pierwszą liczbę zmniejszymy o 1 a
ostatnią o pięć otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby
14 maj 19:49
Basia:
a,b,c ciąg arytmetyczny
a+b+c = 24
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b = a+c2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a−1,b,c−5 ciąg geometryczny
b2 = (a−1)(c−5)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
rozwiąż układ podkreślonych równań
14 maj 19:52
Filip: dzieki
14 maj 19:59
Filip: jak
14 maj 20:01
Basia:
jak rozwiązać układ ?
podstaw za b do pierwszego i trzeciego
dostaniesz dwa równania z dwiema niewiadomymi a i c
a + a+c2+c = 24 /*2
2a + a + c + 2c = 48
3a + 3c = 48 /:3
a + c = 16
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(a+c2)2 = (a−1)(c−5)
(a+c)24 = (a−1)(c−5)
z pierwszego
c = 16−a
(a+16−a)2 = 4(a−1)(16−a−5)
162 = 4(a−1)(11−a)
16*16 = 4(a−1)(11−a) /:4
(a−1)(11−a) = 4*16
dalej już chyba potrafisz
14 maj 20:07
Filip: nie
14 maj 20:15
Basia: nie umiesz wymnożyć przez siebie dwóch nawiasów ?
nie wierzę !
14 maj 20:17
Filip: umiem ale mam lenia dzisiaj Pani Basiu
14 maj 20:21
Basia: No to zostaw to sobie do jutra !
Mnie też się nie chce prostego równania kwadratowego rozwiązywać !
14 maj 20:24
Filip: no
14 maj 20:32
Filip: jak to znaleźć później jak się wyłączę
14 maj 20:35
Basia: Edycja − Znajdź − Filip
14 maj 20:39
Basia: Edycja − Znajdź z przeglądarki.
Albo z okna na górze "szukaj na forum" i znowu Filip
14 maj 20:40
Filip: dzieki
14 maj 20:46