prosze o pomoc
hoi: mam tu takie zadanie ktore znalazlem na tej stronce i chcialbym zeby ktos mi napisal jak
obliczyc pole boczne bo nie rozumiem co skad sie wzielo
Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego którego wysokość jest równa 10 a
podstawą jest trapez równoramienny o podstawach długości 2 i 4 oraz ramionach długości
pierwiastek z 5.
wysokość graniastosłupa prostego jest równa pierwiastek z 3 a jego podstawą jest trójkąt
równoramienny. Dwie przekątne ścian bocznych mają długość 6 i przecinają się pod kątem 120
stopni.. Oblicz pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa.
Bardzo proszę o pomoc
21 wrz 17:52
asdf: Hpodstawy:
12 + H2 = (√5)2
H = 2
2(2 + 4)
Ppodstawy =
= 6 * 2 ( bo są dwie postawy) = 12
2
Pścian bocznych = 2 * 10 + 4*10 + 2 * √5 * 10 = .....
Ppodstawy + Pścian bocznych = Pcałkowite
4 lis 18:28
hoi: dokladnie to nie rozumiem tego:
Pścian bocznych = 2 * 10 + 4*10 + 2 * √5 * 10 = .....
4 lis 18:29
hoi: prosze pomozcie
4 lis 18:42