Rownanie
Wincenty: Rozwiaz rownanie:
x√2−3=x−1
x√3−x=2
I co dalej? Pomnozenie przez √2, zeby pozbyc sie pierwiastka nie zadziala z wiadomych
przyczyn, co innego mozna wiec zrobic?
4 lis 18:23
Piotr:
chyba masz literowke..
wyciagnij x przed nawias.
4 lis 18:25
4 lis 18:26
Piotr:
witaj
aniabb 
a jaka to sztuczke trzeba zasosowac by
√2 zmienic w
√3 ?
4 lis 18:29
aniabb: zaczęłam od jego 2giego równania
4 lis 18:30
asdf:
x
√2 − 3 = x − 1
x
√2 − x = 2
x(
√2 − 1) = 2
x = 2(
√2 + 1)
4 lis 18:32
Piotr:
mozna pomnozyc przez (
√2+1)
4 lis 18:33