.
Ona ;* : Dwa równoramienne trójkąty mają wspólna podstawę AB, której długość jest równa 12 cm, a ich
płaszczyzny są do siebie prostopadłe. Ramiona AC i BC pierwszego trójkąta mają po 10cm
długości, a ramiona AD i BD drugiego trójkąt są do siebie prostopadłe. Oblicz długość odcinka
CD.
Odp. odcinek CD wynosi 10 cm
Jak obliczyć?
14 maj 19:30
Basia: Podpowiadam
14 maj 19:33
Basia:
Ponieważ oba trójkąty są równoramienne spodki wysokości wyprowadzonych odpowiednio z punktu C i
punktu D będą w tym samym punkcie S, który jest środkiem odcinka AB.
Z tw.Pitagorasa oblicz CS i DS
△CSD jest prostokatny; CD jest jego przeciwprostokątną; liczysz jej długość z tw.Pitagorasa
14 maj 19:37
Basia: Podpowuedź 2.
ABD jest prostokątny równoramienny czyli AD = BD = x
x2 + x2 = AB2
14 maj 19:39
Ona ;* : jak mam wyliczyć DS? jeśli mam podane tylko ,że SB=6cm?
14 maj 19:43
Basia: najpierw skorzystaj z podpowiedzi 2 i wylicz x=AD=BD
14 maj 19:47
Ona ;* : a x to jest?
14 maj 19:52
Ona ;* : Co to jest x ?
14 maj 19:52
Basia:
AD = BD = x
x to liczba
14 maj 19:53
Basia:
AD = BD = x
x to liczba
14 maj 19:54
Ona ;* : aha
14 maj 19:58
Basia:
Tak wygodniej liczyć.
AB2 = AD2 + BD2
AB2 = x2 + x2
2x2 = 122
2x2 = 144
x2 = 72 = 36*2
x = √36*2 = 6√2
AD = BD = 6√2
14 maj 20:01
Ona ;* : dzięki
14 maj 20:04