Mamy prostopadłościan o krawędzi podstawy równej a i wysokości h. Ile musi wynosić ta wysokość,
aby kąt pomiędzy przekątną główną graniastosłupa i krawędzią podstawy wychodzącą z tego samego
wierzchołka wynosił π/3?0
Obliczyłam, że:
|AG| = 7a2/4
|BG| = a √3/2 (to wiadomo)
A dalej już nie wiem co zrobić...
| π | a√3 | |||
i powinno być dla α= | tak jak piszesz czyli BG = | |||
| 3 | 2 |
A to jest
zadanie z zestawu o wektorach, więc pewnie trzeba coś użyć.
Bardzo zależy mi na rozwiązaniu tego zadania, a męczę się z nim dość długo i
nie mogę nic wymyślić...