granica
hsfsd: | | 1 | | 3n | |
limn→∞( |
| *(−1)n− |
| )=0−0,5=−0,5 |
| | 2n | | 6n+1 | |
| | 3n | | n | | 3 | | 1 | |
limn→∞ |
| =limn→∞ |
| * |
| = |
| |
| | 6n+1 | | n | | 6+1n | | 2 | |
lim
n→∞(a
n−b
n)=a−b
lim
n→∞a
n=a
lim
n→∞b
n=b
czy można tak zrobić?
4 lis 18:08
Basia: oczywiście, że można
4 lis 18:12
hsfsd: a jakby to wyglądało z tw, o 3 ciągach?"
granica może byc ujemna?
4 lis 18:14
hsfsd:
4 lis 18:33
hsfsd:
4 lis 18:37
hsfsd: 
?/
4 lis 18:58
hsfsd: 
?
4 lis 19:38
4 lis 19:45
Aga1.: Jak najbardziej , granicą może być każda liczba rzeczywista oraz ∞ i −∞
4 lis 19:48
Basia:
a niby dlaczego miałyby nie móc być ujemna ?
oczywiście, że może
| | 1−2x | | x(1x−2) | |
limx→∞ |
| = limx→∞ |
| = limx→+∞ [1x−2] = 0−2 = −2 |
| | x | | x | |
a tw. o trzech ciągach chyba nie bardzo tu pasuje
no chyba, że rozważysz dwa podciągi a
2k i a
2k+1
4 lis 19:48