Wyznacz parametr "m" (okrag w ukłądzie współrzędnych)
weronika: Heeeeeej. Proszę o pomoc!
Wyznacz ziór wszystkich wartosci parametru m, dla których równanie x2+8x+y2−4y+m2+3m=0
przedstawia okrag, który przedst. całkowicie w II ćwiartce rozlącznie z osiami.
4 lis 17:43
ewa: (x+4)2−16+(y−2)2−4+m2+3m=0
SRodek Okręgu O=(−4,2) , zatem promień musi być mniejszy niż 2, czyli 0<r2<4
r2=m2+3m−16−4
4 lis 17:52
ewa: Przepraszam pomyłka
r2=−m2−3m+20
4 lis 17:55
ewa: wynika to z równania okręgu (x−a)2+(y−b)2=r2 (a,b) środek
4 lis 18:01
ewa: Trzeba rozwiązać te 2 nierówności;
−m2−3m+20>0 i −m2−3m+20<4
4 lis 18:03
ewa: Ale coś nie za fajne wychodzą liczby..
Sprawdź może jeszcze raz temat zadania, tzn równanie
4 lis 18:05
weronika: ahaaaaaa. właśnie, jakiś brzydki pierwiastek z delty

Dzieki
4 lis 18:13