pytanie
adaś:
Tutaj zadanie↓
http://www.zadania.info/662919
|b|=|−a+2|=|a−2| ← co się stało tutaj z wartością bezwzględną

czy w |−a+2| zmieniam
znaki czy jak?
4 lis 17:42
adaś: Pytanie drugie:
dlaczego w odpowiedzi nie może zostać tylko (−7,9)?
4 lis 17:45
Piotr:
|−5+2| = |−3| = 3
|5−2| = |3| = 3
4 lis 17:55
adaś: wiem o tym, ale tam mam literkę a
4 lis 17:56
konrad: a co to zmienia
4 lis 17:57
krystek: I−a+2I=I−1(a−2)I=I−1I*Ia−2I=Ia−2I
4 lis 17:58
Basia:
|−a+2| = |−(a−2)| = |a−2|
bo −(a−2) jest liczbą przeciwną do a−2 a wartość bezwzględna przeciwnych jest taka sama
4 lis 17:59
adaś:
czyli znaki zmieniam ? Bo ja nie wiem co mam zrobić z taką wartością bezwzględną odnośnie
zadania podane powyżej 4 lis 17:42
4 lis 18:05
Basia:
P(a, −a+2)
s(a) = |a|+|−a+2|
możesz też tak zostawić
ale wygodniej zrobić tak jak tam
s(a) = |a|+|−a+2| = |a|+|−(a−2)| = |a|+|a−2|
4 lis 18:11
adaś: aha ok dzieki!
4 lis 18:28