matematykaszkolna.pl
Symbol Newtona Trututu: Jak udowodnić symbol Newtona? Muszę udowodnić, wyjaśnić dlaczego (n nad k) = n!/(n − k)! * k! Kompletnie nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Pani dała nam wskazówkę, zaczęła to rozpisywać na jakieś ciągi, n miejsc, k miejsc, jakieś podziały, nawet nie wiem jak to opisać, bo nic nie zrozumiałam z tego. Ma ktoś pomysł?
4 lis 17:26
Basia: co udowodnić ? przecież to jest definicja
nawias
n
nawias
nawias
k
nawias
 n! 
=

k!*(n−k)! 
chyba czegoś nie zrozumiałeś, albo nie zapisałeś
4 lis 17:29
Basia:

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias

nie chodzi przypadkiem o to, że k elementów spośród n można wybrać na
sposobów

jeżeli ich kolejność nie ma znaczenia albo inaczej:

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias

liczba k−elementowych podzbiorów zbioru n−elementowego (0≤k≤n) jest równa
?

4 lis 17:34
Trututu: Wiem,że to definicja, ale mamy wyjaśnić skąd to się wzięło, coś z kombinatoryką chyba mówiła, że mamy to właśnie jakoś rozpisać czy coś. Najpierw było zadanie, żeby wykazać, że (n nad k) = 2n i że liczba podzbiorów k−elementowych zbioru n−elementowego to też 2n. I potem właśnie pani zaczęła o ttym mówić. Może faktycznie źle zrozumiałam, bo tego nie rozumiem, ale w takim razie co z tego zadania można udowodnić? Bo te oba zadania z 2n już mamy zrobione.
4 lis 17:36
Basia: Totalny chaos zapanował w Twojej głowie. Jest tak:

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias

1.
2n

nawias
n
nawias
nawias
0
nawias

nawias
n
nawias
nawias
1
nawias

nawias
n
nawias
nawias
n
nawias

2.
+
+....+
= 2n

3. 2n to liczba wszystkich podzbiorów zbioru n−elementowego

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias

4.
to liczba k−elementowych podzbiorów zbioru n− elementowego gdzie 0≤k≤n

czy masz udowodnić (4) ?
4 lis 17:40
Trututu: A właściwie, może chodzi o to drugie co napisałaś... Ale jak mamy, że n nad k = 2n i liczba tych podzbiorów to też 2n, to czy trzeba udowadniać, że liczba tych podzbiorów to n nad k?
4 lis 17:40
Trututu: No dobra niech będzie numer 4, zaryzykuję punkty najwyżej. Dasz jakąś wskazówkę jak to zrobić?
4 lis 17:43
Basia: (2) dowodzi się znacznie prościej

nawias
n
nawias
nawias
0
nawias

nawias
n
nawias
nawias
1
nawias

nawias
n
nawias
nawias
n
nawias

2n =(1+1)n =
*1n*10+
*1n−1*11+....+
*10*1n =

nawias
n
nawias
nawias
0
nawias

nawias
n
nawias
nawias
1
nawias

nawias
n
nawias
nawias
n
nawias

+
+....+

k nie może być = 2n, bo w symbolu Newtona 0≤k≤n a 2n > n dla każdego n∊N

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias

to, że liczba k−elementowych podzbiorów zbioru n−elementowego =

dość łatwo da się udowodnić to, że liczba wszystkich podzbiorów zbioru n−elementowego = 2n też dość łatwo, ale jest to dowód indukcyjny to co w końcu masz udowodnić ?
4 lis 17:48
Basia: (4) wybieram k elementów spośród n pierwszy na n sposobów drugi na n−1 sposobów .................................. k−ty na n − (k−1) = n−k+1 sposobów czyli mam n*(n−1)(n−2)*....*(n−k+1) sposobów ale tak licząc uwzględniam kolejność czyli liczę na przykład dla k=3: (a,b,c) i (a,c,b) i (b,a,c) i (b,c,a) i (c,a,b) i (c,b,a) a przecież mowa o zbiorach czyli powinnam {a,b,c} liczyć tylko raz no to muszę poprzedni wynik podzielić przez k! i mam
n*(n−1)*.....*(n−k+1) 

k! 

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias

to, że on jest równy
już łatwo pokazać

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias
 n! 
=

k!(n−k)! 
i skracam n! z (n−k)!
 (n−k+1)(n−k+2)*....*n 
=

k! 
i koniec
4 lis 17:56
Trututu: Wcześniejszy post napisałam zanim odpisałaś, przepraszam za zamieszanie. Numer 4 mamy udowodnione, numer 2 też, numer 3 chyba też, bo to są takie same obliczenia jak 2 tak? Coś takiego mam w notatkach. Chyba chodzi o numer 1, że n nad k nie równa się 2n, chociaż mam zapisane, że to się równa 2n. Ale może właśnie mam wykazać, że to się temu nie równa. No ale jeśli to wychodzi z założenia to co ona tam rozpisywała? Może narysuję taki schemat jaki był na tablicy, może będziesz wiedziała o co chodzi? Jeśli oczywiście Ci się chce, bo już tyle namieszałam, że szkoda gadaćemotka
4 lis 18:01
Trututu: Ok dobra dzięki, już nie będę mieszać, napiszę ten 4. Dziękuję bardzo i podziwiam za cierpliwość do takich głąbów...
4 lis 18:04
Basia: (3) dowodzi się indukcyjnie narysuj może się połąpię
4 lis 18:05
Trututu: Ok dzięki za chęci, schemat jest pod tym linkiem http://zapodaj.net/images/3513a6e2e9b30.jpg niestety tylko tyle.
4 lis 18:17
Trututu: A jeszcze, że A={1,2,...,n}
4 lis 18:18
Basia: to jest (4); tylko inny sposób dowodu na ile mogę się domyślić to jest tak: biorę a1,a2,....,ak (czyli k) utworzyłam pierwszy podzbiór zostały mi ak+1,ak+2....,an (czyli n−k) no i mogę sobie teraz przesuwać a2,a3,...,ak,ak+1 drugi podzbiór a3,a4,.....,ak,ak+1,ak+2 trzeci podzbiór itd. aż do an−k+1, an−k+2,....,an−k+k = an n−k+1 podzbiór an−k+2,....,an, a1 n−k+2 podzbiór ............................................. an, a1,.....,ak−1 n podzbiór tak widzę ten rysunek i nic więcej nie wymyślę bo nie wiem jaka to metoda a to co widzę nie jest dobre gdybym z {a,b,c,d} budowała tą metodą podzbiory dwuelementowe to miałabym ab bc cd da a gdzie ac i bd ? pewnie czegoś nie rozumiem, albo po prostu coś było jeszcze dodatkowo dopowiedziane
4 lis 18:39
Trututu: Dziękuję bardzo, i tak mi to rozjaśniłaś, wcześniej nie wiedziałam o co chodzi i co z czego się bierze, teraz chociaż coś ogarniam. Naprawdę, gdyby nauczyciele byli tacy jak Ty, nauka byłaby prostsza. Dziękuję.
4 lis 18:46