matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany .
Wielomiany . :
Dane są wielomiany W(x)= (x
2
+x−2)
2
i G(x)= x
4
+2x
3
+(a+b)x
2
+(6a−b)x+4 . Wyznacz parametry a i b tak, żeby wielomiany były równe.
4 lis 16:50
aniabb:
W(x) = x
4
+ 2x
3
−3x
2
−4x+4 więc a+b=−3 6a−b=−4
4 lis 17:00