niby prosta, a nie prosta całka
marcin: Hej wszystkim. Mam jeden mały problem z tego typu przykładami:
∫(yz)dx
∫zdy
itp. mógłby mi ktoś pomoć coś w tym temacie?
pozdrawiam
4 lis 16:50
marcin: a, i jeszcze jeden przykład:
∫(25x4y−3y2)dx
4 lis 16:51
Basia:
skoro całka po dx to y i z są stałymi czyli
∫(yz)dx = yz∫dx = yzx+C
druga całka jest bo dy czyli z jest stałą
∫zdy = z∫dy = zy+C
4 lis 16:52
Basia:
∫(25x4y−3y2)dx = 25y∫x4dx − 3y2∫dx = .....
dalej sam policz
4 lis 16:53
marcin: dziękuję ci bardzo Basiu za pomoc

juz wszystko pojmuję
4 lis 17:00