wielomiany + ciągi .
Wielomiany . : Dany jest wielomian trzeciego stopnia o współczynniku 1 przy najwyższej potędze . Pierwiastki
tego wielomianu tworzą rosnący ciąg geometryczny o pierwszym wyrazie 4. Suma pierwiastków
wielomianu jest równa 19 .
1) wyznacz wzór tego wielomianu.
4 lis 16:41
Basia:
W(x) = x3+ax2+bx+c
skoro pierwiastki tworzą ciąg geometryczny mamy prawo przyjąć, że wielomian ma trzy pierwiastki
(więcej mieć nie może, bo jest trzeciego stopnia, a przy jednym lub dwóch mówienie o ciągu
geometrycznym nie ma sensu)
czyli te pierwiastki to
4, 4q, 4q2
stąd
4+4q+4q2 = 19
4q2 +4q − 15 = 0
wyznacz q
podaj wynik; potem napiszę co dalej
4 lis 16:47
Wielomiany . : dzięki, dzięki, nie trzeba..

po prostu nie wychodził mi wynik, ale już wiem, co robiłam
źle, jeszcze raz dzięki .
4 lis 17:33