granica ciągu zadanko
Kamil: mam takie zadanko
nie wiem tylko jednego un=(1+
4n)
n
un=(1+
4n )
n/4]
4 −skąd się wzieła ta ostatnia czwórka w potedze

przed nawiasem
kwadratowym jest w potedze
n4
kolega pisal mi że (x
n/4)
4=xn
czy ta czwórka jest nam potrzebna tylko po to aby skróciła sie z
n4?
bo e =(1+
1n)
n
a ma wyjść e
4
z góry dzieki za pomoc
4 lis 16:39
Basia:
nie; to jest tak
| | 1 | |
(1+4n)n = (1+ |
| )n4*4 = |
| | n4 | |
4 lis 16:42
aniabb: tak tylko po to żeby skrócić
4 lis 16:42
aniabb: albo od razu nauczyć się wzoru
4 lis 16:43
Kamil: | | n | |
Pani Basiu a czemu |
| zostało domnożone przez 4  |
| | 4 | |
4 lis 16:59
Basia:
żeby uzyskać w wykładniku to samo co jest w mianowniku
| | 4 | | 1 | | n | |
mamy ułamek |
| = |
| no to zapisujemy n w postaci |
| *4 |
| | n | | n4 | | 4 | |
no i już mamy tu i tu to samo
rozumiem, że kazano wam korzystać bezpośrednio z definicji liczby e
bez udowodnienia twierdzenia, że
lim
n→∞(1+
an)
n = e
a
jeżeli tak, to to co zaznaczyłam na czerwono musi być takie same jak wykładnik i dążyć do +
∞
4 lis 17:06
Kamil: zrozumiałem dziekuję Pani bardzo

pozdrawiam
4 lis 17:19