Wyznacz parametry m i n tak, aby zachodziła równość:
gabrysia: | 4 | | m | | n | |
| = |
| + |
| |
| (2x+3)(x−1) | | 2x+3 | | x−1 | |
4 lis 16:33
aniabb: m+2n=0
−m+3m=4
4 lis 16:34
aniabb:
m+2n=0
−m+3n=4
4 lis 16:35
gabrysia: skąd to masz?
4 lis 16:37
gabrysia: hmm a chyba wiem
4 lis 16:37
aniabb: dodałam te ułamki sprowadzając do wspólnego mianownika
4 lis 16:38
gabrysia: a chyba jednak nie wiem.
wyszło mi coś takiego:
0 = mx − m +2nx +3n − 4
4 lis 16:42
gabrysia: mogłabyś to rozpisać?
4 lis 16:44
aniabb: porównujesz liczniki
(m+2n)x −m+3n =4
więc to co przed x =0 bo przt 4 nie ma x
wyraz wolny = 4
4 lis 16:46
gabrysia: wciąż nie rozumiem. rozpiszesz to?
4 lis 16:58
gabrysia: aa. no jasne.
4 lis 16:58
gabrysia: dzięki wielkie
4 lis 16:58