wielomiany .
Wielomiany . : Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez (x+3) jest równa 16 . Pierwiastkiem wielomianu jest
liczba 5. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez (x+3)(x−5) .
4 lis 16:30
aniabb: reszta jest ax+b
a*(−3)+b=16
a*5+b=0
oblicz a i b
4 lis 16:33
ewa: W(x)=(x−5)*Q(x) gdzie Q pewien wielomian
w(−3)=−8*Q(−3)=16 czyli Q(−3)=−2 to jest reszta z dzielenia wielomianu Q przez dwumian (x+3)
a zarazem reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez (x−5)(x+3)
4 lis 16:36
Basia:
reszta z dzielenia przez (x+3)(x−5) jest wielomianem stopnia co najwyżej pierwszego czyli ma
postać
R(x) = ax+b
W(x) = (x+3)(x−5)*Q(x)+R(x)
stąd wynika, że
R(−3) = W(−3) = 16
R(5) = W(5) = 0
spróbuj dokończyć
4 lis 16:39