uzasadnij ze
Maciek: Korzystając z definicji uzasadnij że:
a) funkcja y=3x+2/x−1 jest różnowartościowa
b)funkcja y=−3x+1 jest malejąca
4 lis 16:26
Maciek: mógłby ktoś pomóc?
4 lis 16:52
ewa: a) chyba nie jest różnowartościowa
4 lis 17:06
aniabb: B)Monotoniczność
założenie x
2>x
1 czyli x
2−x
1>0
sprawdzamy f(x
2) < czy >f(x
1) więc f(x
2)−f(x
1) <>0

f(x
2)−f(x
1) = −3x
2+1 − ( −2x
1+1 ) = −3 (x
2−x
1) <0
nawias dodatni z założenia więc −3*(+) jest ujemne czyli funkcja malejąca
4 lis 17:06
aniabb: a) różnowartościowość
założenie x
2≠x
1 czyli x
2−x
1≠0
sprawdzamy czy f(x
2) ≠ f(x
1) więc f(x
2)−f(x
1) ≠0

f(x
2)−f(x
1) = (3x
2+2)/(x2−1) − (3x
1+2)/(x1−1) =...wspólny mianownik i sprawdzamy nawiasy
4 lis 17:09
ewa: f malejąca tzn, że dla dowolnych x1, x2 z dziedziny zachodzi zależność:
jeśli x1<x2 ⇒f(x1)>f(x2)
Weżmy x1<x2 /*(−3)
−3x1>−3x2 /+1
−3x1+1> −3x2+1
f(x1)>f(x2)
4 lis 17:10
Maciek: dzięki
4 lis 17:12
ewa: | | 2 | |
Przepraszam co do różnowartościowośi to rozważałam funkję y=3x+ |
| −1 |
| | x | |
bo tak zapisałeś.
| | 3x+2 | |
Pewnie chodziło o funkcję y= |
| ? |
| | x−1 | |
4 lis 17:12
Basia: ależ masz rację
ewo
tak jest napisane i do tego udzieliłaś poprawnej odpowiedzi

jakie pytanie, taka odpowiedź
4 lis 17:18