Logarytm
Fiesta: Witam mam pytanie próbuje rozwiązać równanie i wychodzi mi inny wynik niż w odpowiedziach co
robię źle.
| | 1 | | 3 | |
log |
| (log4( |
| +log3x))= −1 |
| | 2 | | 2 | |
wychodzi mi
√3
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log |
| (2 |
| + log |
| (1+ log2(x+1)))=2 |
| | 2 | | 9 | | 2 | |
wychodzi x = 7
Mogę prosić żeby ktoś wyjaśnił mi krok po kroku jak to zrobić chyba że odp. są źle podane w
odpowiedziach w co wątpię
4 lis 16:07
aniabb: rozpisz jak liczysz
4 lis 16:12
ewa: | 1 | |
| przy pierwszym logarytmie to ma być podstawa logarytmu, czy nie? |
| 2 | |
4 lis 16:15
aniabb: zazwyczaj w takich zadaniach to podstawa..zwłaszcza że masz −1 po drugiej stronie
4 lis 16:16
Fiesta: to pierwsze robię tak:
| | 3 | |
2−1 = log4( |
| + log3 X) |
| | 2 | |
X=
√3
4 lis 16:18
Fiesta: tak to jest podstawa logarytmu
4 lis 16:18
ewa: | | 3 | |
log1/2(log4( |
| +log3x))=−1 ? |
| | 2 | |
4 lis 16:19
Fiesta: Tak
4 lis 16:20
ewa: powinno być:
(1/2)−1=....
4 lis 16:20
Fiesta: przepraszam tam jest podstawa 2 nie 1/2
4 lis 16:20
aniabb: 1/2)−1=2
4 lis 16:20
4 lis 16:21
Fiesta: Okej. Dobrze mam

dzięki za pomoc i starania
4 lis 16:21
ewa: | | 3 | |
To potem powinnaś 4 podnieśc do 1/2 i to ma być równe |
| +log3x |
| | 2 | |
4 lis 16:23
4 lis 16:24