Rozwiaz logarytm. Czy dobrze to robie? Jak dalej?
konrad: logx
6−log2x
5=logx−log3X
I z uzyciem wzorow mam narazie takie cos
Jak dalej?
Mam jeszcze jedno zadanie, udowodnij;
(log125+log
3√5)−log
√5=
√5log
Totalnie nie mam pojecia jak ruszyc dalej. Prosze o jakas pomoc. Z gory dziekuje
4 lis 16:03
Kejt: masz te same podstawy i tylko logarytmy więc możesz te logarytmy opuścić i działać na samych
'x'.
oczywiście pamiętaj o dziedzinie.
przy tym drugim..nie zjadłeś niczego na końcu?
4 lis 16:05
konrad: Niczego nie zjadlem na koncu. Czyli cos jest zle z tym drugim?
4 lis 16:10
konrad: Aaa masz racje na koncu po zaku = jest √5log5
4 lis 16:12
Kejt: zastanawiam się jaka jest liczba logarytmowana..
4 lis 16:13
konrad: Zadanie brzmi;
Udowodnij
(log125+log
3√5)−log
√5=
√5log5
i tyle, niema nic wiecej. Totalnie nie wiem jak to drugie zrobic. Moze ktos kto pisal to
zadanie popelnil blad
4 lis 16:16
Kejt: zobaczę co da się z tym zrobić..
4 lis 16:16
Kejt: a próbowałeś coś rozpisywać lewą stronę?
wyszło mi log510/3−1/2 ..pewnie gdzieś się walnęłam..
4 lis 16:21
Maslanek: | | 1 | | 1 | | 17 | |
(log53+log51/3)−log51/2=3log5+ |
| log5− |
| log5= |
| log5 |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
Jaka jest prawa strona w końcu?
4 lis 16:24
Kejt: czyli mamy tak samo..
P=√5log5
4 lis 16:25