Dla jakiej wartości parametru a, wielomian w jest podzielny przez dwumian q?
Gersiu: Cześć
Mam problem z pewnym zdaniem mianowicie:
Zad. Dla jakiej wartości parametru a, wielomian w jest podzielny przez dwumian q?
w(x)= x
3 − 6x − 3a ,q(x)= x − a
Wiem ,że musimy obliczyć x1 oraz x2 i podstawić do w(x) i to ma równać się 0. Niestety nie wiem
jak dojść do obliczenia miejsc zerowych. Z góry dzięki za pomoc
4 lis 16:03
ewa: W(a)=0
4 lis 16:04
Maslanek: Można dużo prościej.
Z twierdzenia o reszcie, zapisujemy, że:
W(a)=0
a3−6a−3a=0
a3−9a=0
a(a2−9)=0
a(a−3)(a+3)=0
4 lis 16:05
ewa: a3−6a−3a=0
a3−9a=0
a(a−3)(a+3)=0
a=0 , a=3 , a=−3
4 lis 16:06
ewa: a3−6a−3a=0
a3−9a=0
a(a−3)(a+3)=0
a=0 , a=3 , a=−3
4 lis 16:06
Gersiu: Super wielkie dzięki

teraz już wiem jak rozwiązywać zadania tego typu. Gdy będę miał problem
z innymi również napiszę ,gdyż to forum jest najlepsze
4 lis 16:08
Gersiu: Mam jeszcze problem z jednym zadaniem:
Zad. Dla jakiej wartości parametru a wielomiany u i w są równe?
| | a2−1 | |
b) u(x)= |
| x2 + 4ax + 16 w(x)= (x+4)2 |
| | 3 | |
4 lis 16:51
aniabb: (a2−1)/3=1 i 4a=8
4 lis 16:54
Gersiu: Rozumiem ,że trzeba w(x) wyliczyć z wzoru skróconego mnożenia a potem ? Przepraszam ale dziś
bardzo źle się czuję i ciężko mi myśleć

Dzięki za pomoc
4 lis 17:00
aniabb: porównujesz współczynniki przed kolejnymi potęgami x
4 lis 17:01
Gersiu: Super wyszło wielkie dzięki
4 lis 17:03