trojmian kwadratowy
mika:
Trójkąt równoboczny ABC ma bok długości 20 cm. Na jego bokach obrano punkty M, N, P tak, że
|AM|=|BN|=|CP|.
a) Oznacz długośc odcinków AM, BN oraz CP literą x. Napisz wzór funkcji pola trójkąta MNP w
zależności od długości x.
b) Jak należy wybrac punkty M, N i P, aby pole trójkąta MNP było jak najmniejsze?
4 lis 15:54
aniabb:

P
m = (20−x)x
√3/4
P
MNP=100
√3−3(20−x)x
√3/4
4 lis 16:01
aniabb: b) P=3√3 /4 x2 − 60√3 /4 x +100√3
parabola ma minimum w wierzchołku
xw=10
punkty MNP powinny być na środkach boków
4 lis 16:04