trygonometria
krzysiu: mam problem z zadaniem, temat − trygonometria:(
W prostokacie ABCD przekątne mają długośc 16 cm i przecinają się pod kątem ostrym 50st. Oblicz
odległośc wierzchołka A od przekątnej BD z dokładnością do 0,01 cm.
14 maj 18:52
Eta: Pomagam

Rysuję !
14 maj 18:59
Basia: Witaj Eto! Miłego wieczoru !
14 maj 19:04
Eta:

długość IAEI wyliczamy z ΔAOE ( prostokątnego)
IAOI =
12*16 = 8 bo przekątne prostokąta są równe
i dzielą się na połowy
teraz z funkcji:
to : IAEI = 8*sin50
o −−−−− odczytaj z tablic sin50
o i oblicz IAEI
14 maj 19:08
14 maj 19:10
krzysiu: dzięki wielkie
14 maj 19:14
Bogdan:
| | 1 | |
Pole prostokąta P = |
| *16*16*sin50o = 128sin50o |
| | 2 | |
a także
Porównując wzory otrzymujemy: 16x = 128sin50
o ⇒ x = 8sin50
o
Korzystając z tablic odczytaj wartość sin50
o i oblicz potem x.
14 maj 19:16
Bogdan:
| | 1 | |
Pole prostokąta P = |
| *16*16*sin50o = 128sin50o |
| | 2 | |
a także
Porównując wzory otrzymujemy: 16x = 128sin50
o ⇒ x = 8sin50
o
Korzystając z tablic odczytaj wartość sin50
o i oblicz potem x.
14 maj 19:16
Bogdan:
Witaj Basiu i Eto

. Przepraszam, ale nie widziałem Was pisząc ten post, a jeszcze do tego
nie wiedzieć czemu, dwa razy mi się wczytał. Pozdrawiam.
14 maj 19:19
krzysiu: dziekuję wszystkim
14 maj 20:09