znajdz zbior wartosci.
unicorn792: znajdz zbior wartosci dla funkcji:
| | 1+x | |
1) f(x) = √ |
| tutaj ma być warunek na pewno, że 2+x≠0 i jakie jeszcze mają być, że |
| | 2+x | |
2+x≥0?
2) f(x) = x − [x] tego to już wgl nie wiem jak ruszyć..
4) 4 * sin3x − 2
4 lis 15:07
Basia:
ad.1
| | x+1 | |
dziedzina: x+2≠0 ∧ |
| ≥ 0 ⇔ x∊(−∞; −2)∪<−1;+∞) |
| | x+2 | |
ale Ty masz chyba wyznaczyć także zbiór wartości (to przecież nie to samo co dziedzina)
4 lis 15:33
unicorn792: no wiem, ale jak wyznaczyc zbior wartosci?
4 lis 15:39
konrad: 4) y∊<−6,2>
4 lis 15:41
Basia:
w pierwszym zadaniu najłatwiej zbadać dla jakiej wartości parametru
m≥0
równanie
ma rozwiązanie
x+1 = m
2(x+2)
x+1 = m
2x+2m
2
x − m
2x = 2m
2−1
(1−m
2)x = 2m
2−1
dla m=1 mamy
0*x = 1 sprzeczność czyli nie ma rozwiązania
dla m= −1 mamy
0*x = 1 czyli jak wyżej
dla m≠±1
czyli jest rozwiązanie, ale m musi być nieujemne stąd
D
−1 = <0;1)∪(1;+
∞)
4 lis 15:51
Basia:
(2)
jeżeli od liczby odejmujesz jej część całkowitą zawsze dostaniesz liczbę z przedziału
<0;1) i to jest właśnie zbiór wartości
(3)
i możesz zrobić tak jak w (1)
musi wyjść (0;1>
(4) już
konrad napisał
4 lis 15:59
unicorn792: a możesz mi rozwiązać to 3? bo mi wyszlo, że wtedy m ∊ <0,1>
4 lis 16:07
unicorn792: zrobiłam

dziękuje
4 lis 16:16
Basia:
| | 1 | |
a możesz mi powiedzieć dla jakiego x |
| = 0 ? |
| | 1+x2 | |
przecież to
niemożliwe, bo ułamek = 0 ⇔ jego licznik=0 a przecież
1≠0
4 lis 16:18
unicorn792: a czy zadanie drugie mogłabyś mi rozpisać? bo trochę nie rozumiem..
4 lis 16:25
Mila: Witaj Basiu. Długo nie wchodziłaś na forum.

pozdrawiam.
4 lis 16:47
Basia:
Witaj Milu
Drugiego zadania właściwie nie ma jak rozpisać.
Trzeba zrozumieć definicję entier czyli [x]
dla każdego x∊<k; k+1) gdzie k∊C [x] = k
do przedziału <k;k+1) należą liczby postaci k+x1 gdzie 0≤x1<1
stąd
f(x) = x−[x] = k+x1−k = x1
czyli zbiorem wartości jest przedział <0;1)
4 lis 17:26