nierówność
~: Dana jest nierówność:
x3−5x2−14x−17≥0
Wykaż, że zachodzi ona dla x≥1000
4 lis 15:06
Basia:
f(x) = x
3−5x
2−14x−17
f'(x) = 3x
2−5x−14
Δ = 25+12*14 = 193
dla x∊(−
∞;x
1)∪(x
2;+
∞) f'(x)>0 czyli f(x) jest rosnąca
| 5+19 | | 5+20 | |
| =4 < x2 < |
| = 416 |
| 6 | | 6 | |
czyli na pewno także w przedziale (5;+
∞) f(x) jest rosnąca
a ponieważ
f(10) = 1000 − 500 − 140 − 17 >0
to ta nierówność jest spełniona dla x≥10 a więc także x≥1000
10 wybrałam sobie bo łatwo policzyć f(10)
a nikt mi dokładnego m.zerowego nie kazał wyznaczać
4 lis 15:24
ICSP: Basiu coś mi w tej pochodnej twojej nie pasuje
4 lis 15:29
~: A jest może jakiś sposób bez liczenia pochodnej?
4 lis 15:33
ICSP: Jest sposób bez liczenia pochodnej, jednak o wiele łatwiej jest z pochodną
4 lis 15:34
Basia:
słusznie Ci nie pasuje; 10x tam ma być
niewiele to zmieni, ale trzeba przeliczyć
Δ=268 = 2*134 = 4*67
√Δ = 2
√67
| | 10 + 2√67 | | 5+√67 | | 5+9 | |
x2 = |
| = |
| < |
| = 423 |
| | 6 | | 3 | | 3 | |
dalej bez zmian
4 lis 15:37
ICSP: ja proponuję tak :
x3 − 5x2 − 14x − 17 ≥ 0 ⇒ (x−7)(x+2)x ≥ 17
Teraz stosowny komentarz i udowodnione. Jednak nadal jestem za sposobem z pochodnymi
4 lis 15:39
~: Dziękuję Wam bardzo
4 lis 15:43