wartość bezwzględna
Kejt: Znów wartość bezwzględna

Niech A=<2;7> oraz niech B oznacza zbiór liczb całkowitych spełniających nierówność |x−m|≤2.
Zbadaj liczbę elementów zbioru A∩B w zależności od parametru m.
i mam tak:
|x−m|≤2
x − m ≤ 2 i x − m ≥ −2
− m ≤ 2 − x i −m ≥ −2 −x
m ≥ x − 2 i m ≤ 2 + x
powinnam teraz rozpatrzeć dla m>0, m<0 i m=0?
nie wiem zbytnio co zrobić..
4 lis 15:03
sushi_ gg6397228:
zacznij moze od interpretacji geometrycznej |x−a|< r −−> co to oznacza
4 lis 15:08
ewa: ≤−2x−m≤2
m−2≤ x ≤m+2
czyli B=<m−2, m+2>
4 lis 15:09
Basia:
nie m masz wyliczyć z tych równań tyko x
x≤ m+2 i x≥ m−2
stąd B=<m−2; m+2>
i teraz rozważaj część wspólną A i B
kolejno:
1. m+2<2 ⇒ mamy ∅
2. m+2=2 ⇒ mamy zbiór jednoelementowy {2}
3. 2 < m+2 ≤ 7 ⇒ mamy nieskończenie wiele elementów
4. m+2 > 7 to wszystko zależy od m−2
spróbuj sama do końca przeanalizować
4 lis 15:13
ewa: przepraszam B=<m−2,m+2>∩C gdzie C zbiór liczb całkowitych
gdy m−2>7 to A∩B=∅
gdy m+2<2 to A∩B=∅
4 lis 15:15
Kejt:

A −czerwone
1. niebieskie
2. zielone
3. różowe
(wszystko dla m+2, nie 'm')
coś takiego?
4. nie bardzo rozumiem..
4 lis 15:21
ewa: 6<m−2≤7 to wówczas 10<m+2≤11 1 element A∩B={7}
5<m−2≤6 to wówczas 9<m+2≤10 2 elementy A∩B={6,7}
4 lis 15:21
ewa: dalej 4<m−2≤5 to wówczas 8<m+2≤9 3 elementy A∩B={5,6,7}
3<m−2≤4 to wówczas 7<m+2≤8 4 elementy A∩B={4,5,6,7}
m−2=3 to m+2=7 5 elementów A∩B={3,4,5,6,7}
2<m−2<3 to wówczas 6<m+2<7 4 elementy A∩B={3,4,5,6}
m−2=2 to m+2=6 5 elementów A∩B={2,3,4,5,6}
itd trzeba sprawdzić do momentu, aż m+2<2
4 lis 15:33
ewa: czyli dalej : 1 ≤m−2<2 wówczas 5≤m+2<6 4 elementy A∩B={2,3,4,5}
0≤m−2<1 wówczas 4≤m+2<5 3 elementy A∩B={2,3,4}
−1≤m−2<0 wówczas 3≤m+2<4 2 elementy A∩B={2,3}
−2≤m−2<−1 wówczas 2≤m+2<3 1 element A∩B={2}
m−2<−2 wówczas m+2<2 i A∩B=∅
4 lis 15:53
ewa: Podsumowując:
zbiór A∩B ma:
0 elementów dla m∊(−∞,0)∪(9, +∞)
1 element dla m∊<0,1)∪(8,9>
2 elementy dla m∊<1,2)∪(7,8>
3 elementy dla m∊<2,3)∪(6,7>
4 elementy dla m∊<3,4)∪(4,5)∪(5,6>
5 elementów dla m=4 lub dla m=5
4 lis 15:59
Kejt: prawie się zgadza z odpowiedziami, ale sama dokończę.
dzięki Ci dobra kobieto
4 lis 16:01