awdawdawd
karolajn: Dany jest wielomian w(x)= (m+3)x2 −2mx +m−1. Wyznacz wszystkie wartościparametru m, dla
których ten wielomian ma dokładnie dwa pierwiastki, których syma kwadratów jest mniejsza od 3.
Δ= −8m +12
Jak mam policzyc z tego pierwiastki ?
4 lis 15:01
ICSP: Polecam wzory Viete'a
4 lis 15:02
karolajn: ale nie wiem jak je wykorzystac w przypadku x2
4 lis 15:32
Kejt: ma dwa pierwiastki czyli:
Δ>0
Δ=−8m+12
8m+12>0
8m>12
m>1,5
x
12+x
22<3
(x
1+x
2)
2−2x
1x
2<3
teraz chyba dasz radę?
4 lis 15:37
karolajn: kompletnie nie rozumiem ostatniej linijki
4 lis 15:59
Kejt: to jest takie sprytne przekształcenie:
(x
1+x
2)
2−2x
1x
2=x
12+2x
1x
2+x
22−2x
1x
2=x
12+x
22
robimy tak żeby móc skorzystać ze wzorów Viete'a..
4 lis 16:08
karolajn: Jak wpadles na to, ze trzeba to tak podstawic? Jakis wzor ?
4 lis 21:09
karolajn: podbijam.
5 lis 20:24
karolajn:
5 lis 20:55