Wyznaczyć wszystkie pary liczb naturalnych (x,y) spełniających równanie! POMOCY!
~JIM: (x+y)(x
x+y
y)=2009
Proszę o pomocy! Wiem ze trzeba rozpisać liczbę 2009 na czynniki, wyszło mi 7*7*41=2009. WIęc
zapisałem układ dla
x+y=7
x
x+y
y=287
wyliczylem x i podstawiłem, ale co mam zrobić gdy wyjdzie mi cos takiego
(7−y)
7−y=287
Z góry dziękuję za pomoc
4 lis 15:00
Basia:
a nie prościej metodą prób i błędów ?
skoro już wiesz, że x+y = 7 i to, że x,y∊N masz tylko trzy możliwości
x=1 y=6
x=2 y=5
x=3 y=4
(bo x=4 y=3, x=5 y=2, x=6 y=1 to to samo)
sprawdź każdą z nich i tyle
4 lis 15:05