prawdopodobieństwo
Pepsi2092: W urnie U1 jest pięć żetonów o numerach od 1 do 5. W urnie U2 są cztery żetony o numerach od
1 do 4. Rzucamy dwukrotnie symetryczną monetą. Gdy dwa razy wypadnie reszka, to wybieramy urnę
U1, w przeciwnym wypadku urnę U2. Z wybranej w ten sposób urny losujemy kolejno, ze
zwracaniem dwa żetony. Numer pierwszego to cyfra dziesiątek, numer drugiego − cyfra jedności
dwucyfrowej liczby x.
a) oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A − liczba x jest większa niż 35
B− liczba x jest podzielna przez 6
b)Więdząc, ze liczba x jest większa od 35, wyznacz prawdopodobieństwo zdarzenia:
C−liczbę x utworzono z numerów żetonow wylosowanych z urny U1
D−liczbę x utworzono z numerów żetonów wylosowanych z urny U2.
4 lis 14:51
XxxX: ,
4 lis 20:17
aniabb:

P(A)= 1/4*10/25 +3/4*4/16
4 lis 20:35
aniabb:
P(B) =1/4*4/25+3/4*3/16
4 lis 20:37
aniabb:
P(C) =1/4*10/25 / P(A)
P(D) = 3/4*4/16 / P(A)
4 lis 20:39