Rozwiąż
Ania: W roku 2002 ojciec i syn mieli razem 99 lat.Ostatnie cyfry roku urodzenia ojca stanowią liczbę
będącą połową liczby utworzonej z dwóch ostatnich cyfr roku urodzenia syna.Wktórym roku
urodził się syn?
czy można to rozwiązać układem równań. Znam wyniki, ale potrzebuje jakiegoś rozwiązania
robię x+y=99 i dalej nie wiem
4 lis 14:38
loitzl9006:
Nawet jednym równaniem starczy:
| | x | |
gdzie |
| to "rocznik" ojca |
| | 2 | |
a x to szukany "rocznik" syna
4 lis 14:45
sushi_ gg6397228:
co zaproponujesz do zapisania kolejnego równania
jezeli wiadomo, ze kazdy z nich urodził się w 19ab i 19cd roku
4 lis 14:45
Basia:
ojciec: 19ab
syn: 19cd
a,b,c,d ∊{0,1,2,...,9}
10c+d = 2(10a+b)
10c + d = 20a + 2b
[2002 − (1900+10a+b)] + [2002−(1900+10c+d)] = 99
102 − 10a − b + 102 − 10c − d = 99
204−99 = 10a+b + 10c+d
105 = 30a+3b
czyli musi być a=3 i b=5
czyli rok urodzenia ojca to 1935 , a rok urodzenia syna to 1970
(ojciec miał w 2002 67 lat, syn 32 lata)
4 lis 14:55
Ania: loitzl9006: wiem skąd 102 jak liczę to x=103 nie rozumiem
sushi gg6397228: 19ab i 19cd
wiem że cd to 1/2 ab ?
4 lis 14:56
Ania: Do :loitzl9006 Dziękuję
Żle policzyłam wcześniej x=70 rocznik syna 1970
rocznik ojca 70:2=35 czyli 1935.
Nie potrafię zrozumieć liczby 102 skąd ona się wzięła?
Proszę o wytłumaczenie.
4 lis 15:17
Basia:
jeżeli zapiszesz rok urodzenia 19ab to jest to
1900+10a+b
czyli wiek = 2002 − (1900 +10a+b) = 2002 − 1900 − 10a − b = 102 − 10a − b
stąd masz to 102
4 lis 15:28
sushi_ gg6397228:
2002− 1900= 102
4 lis 15:30
Ania: Dziękuję rozumiem
4 lis 15:38