wykonaj działania
matematyka xdd: Wykonaj działania,odpowiedź podaj w najprostszej postaci.
a) x2−y2 4y2−4x2
_______ : _____________
x+2y x2+4xy+4y2
b) x3−y3 x2−y2
________ * _______
x+y x2+xy+y2
4 lis 14:28
pablo: a punkcie mianownik
x2+4xy+4y2=(x+2y)2
4 lis 14:29
pablo: | 4y2−4x2 | | 4(y2−x2) | |
| : |
| i pierwszy też wyłącz a dzielenie to znaczy |
| x2+4xy+4y2 | | (x+2y)2 | |
że musisz pomnożyć przez odwtotność
4 lis 14:32
matematyka xdd: a móglbys mi całe rozwiązać ? plis
4 lis 14:33
pablo: tam zamiast: miało być=
4 lis 14:33
pablo: ok zrobię Ci pierwszy
4 lis 14:35
pablo: | x2−y2 | | 4y2−4x2 | |
| : |
| = |
| x+2y | | x2+4xy+4y2 | |
| (x2−y2) | | (x+2y)2 | |
| * |
| = |
| (x+2y) | | 4(y2−x2) | |
| (x2−y2) | | (x+2y)2 | |
| * |
| = |
| (x+2y) | | −4(x2−y2) | |
4 lis 14:40
mat :): a zrobisz jeszcze b)

pliska
4 lis 14:42
pablo: teraz Twój ruch i zrób przykład B
4 lis 14:43
pablo: może Ty wstaw swoje obliczenia a ja sprawdzę

co Ty na to
4 lis 14:43
mat :): nie umiem tego ....
4 lis 14:44
pablo: a drugi przykład jest dobrze przepisany ? sprawdź czy nie powinno być x2+2xy+y2
4 lis 14:45
mat :): dobrze napisałam
4 lis 14:46
pablo: a znasz może takie coś jak wzory skróconego mnożenia
4 lis 14:48
bezendu1990: | (x−y)(x2+xy+y2) | | (x+y)(x−y) | |
| * |
| = |
| (x+y) | | (x2+xy+y2) | |
4 lis 14:53
bezendu1990: masz (x−y)*(x−y) to masz x2−xy−xy+y2=(x−y)2 i to koniec zadnia
4 lis 14:55