sg
hoi: witam musze zrobic takie zadanie:
oblicz objetosc graniastoslupa prawidlowego czworokatnego o przekatnej sciany bocznej rownej
6cm jezeli ta przekatna z przekatna podstawy tworzy kat 60o.
Znalazlem rozwiazanie tego zadania w internecie ale nie rozumiem jednej rzeczy,
skad sie bierze na samym poczatku 1/2d=a√2/2 skad to i po co?
z przekątną postawy tworzy kąt 60 (stopni)
przekatna podstawy d=a√2 to ½d=a√2/2
zatem 2 przekatne scian bocznych tworza z przekatna podstawy Δ rownoramienny o kacie przy
plaszczyznie podstawy 60°
cos60=(½d)/D
½=(a√2/2)/6
2· a√2/2 =6
a√2=6
a=6/√2=3√2cm
z pitagorasa: a²+h²=D²
(3√2)²+h²=6²
h²=36−18
h=√18=3√2
Pp=a²=(3√2)²=18cm²
V=Pp·h=18cm²·3√2=54√2cm³
4 lis 14:20