logarytmy
Paulina: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równań:
a) 12log(2x+7)+log(√7x+5)=1+log92
b) log3 x+log5 x=log15log3
4 lis 14:15
Kejt:
a)
| | 9 | |
log√2x+7+log√7x+5 = log10 + log |
| |
| | 2 | |
| | 9 | |
log√(2x+7)(7x+5)=log(10* |
| ) |
| | 2 | |
log
√(2x+7)(7x+5)=log45
√(2x+7)(7x+5)=45
dokończ. i pamiętaj o dziedzinie:
2x+7>0
7x+5>0
4 lis 14:18
Paulina: Ok, dzięki. wyszedł mi wynik taki, jak w odpowiedziach, x=10.
Poproszę jeszcze o jakąś podpowiedź do przykładu b) log3 x+log5 x=log15log3
czy dobrze myślę:
1logx 3+1logx 5=5 ?
4 lis 14:49
Paulina: Proszę o odpowiedź
4 lis 15:25
ICSP: nie mogę
Kejt będzie na mnie zła
4 lis 15:26
Kejt: 
podpowiedź:
4 lis 15:28
Paulina: Proszę jeszcze o podpowiedź co mam zrobić z lewą stroną równania? Zastosować wzór na zamianę
miejsca podstawy z liczbą logarytmowaną?
log3 x = 1logx 3 ?
4 lis 15:50
Kejt: masz może odpowiedzi?
4 lis 15:55
ICSP: x = 5
4 lis 15:56
Paulina: dokładnie, x=5
4 lis 15:57
Kejt: czyli mam dobrze..
zamień log5x na taki o podstawie 3
jak dalej nie będziesz wiedziała to Ci zeskanuję moje rozwiązanie.
4 lis 15:57
ICSP: Kejt szybciej przepiszesz niż zeskanujesz
4 lis 15:58
Kejt: no ja nie wiem..

leniwa jestem..
zresztą teraz rozkminiam to zadanie, które wrzuciłam..masakra jakaś..
4 lis 15:59
4 lis 16:12
Paulina: Dziękuję!
4 lis 16:56