jak to rozwiązać i narysować
bupolina: naszkicuj wykres funkcji:
f(x)=|x2−|x||
4 lis 14:07
Mati_gg9225535: rozważ dwa przypadki,
1o gdy x ≥ 0 y = | x2 − x | ⇒ y = | x (x − 1) |
2o gdy x < 0 y = | x2 + x | ⇒ y = | x (x + 1) |
4 lis 14:15
Mati_gg9225535: oblicz charakterystyczne miejsca dla obu paraboli takie jak wierzchołek, miejsca zerowe, punkty
przecięcia z osią OY i wartość bezwzględna to nic innego jak przekształcenie wykresu y=|f(x)|
(to co pod osią OX idzie do góry)
4 lis 14:17
bupolina: punktem przecięcia z OY nie będzie 0? a wierzchołek to inaczej q i z delty to obliczyć?
4 lis 14:22
bupolina: dobra juz chyba mam, wierzchołek to 3/4 tak?
4 lis 14:26