oblicz n-ty wyraz oraz sumę n początkowych wyrazów
krysta: oblicz n−ty wyraz oraz sumę n początkowych wyrazów
a1=−2 q=−3 n=5
14 maj 18:42
Bogdan:
Podaj wzór na an w ciągu geometrycznym
14 maj 18:49
codik: czyli masz obliczyc 5 wyraz i sume dla 5 wyrazów tego ciągu
14 maj 18:52
krysta: dokładnie z góry dzięki :−)
14 maj 18:57
codik: jęsli chodzi o piaty wyraz to korzystasz z nastepującego wzoru :
a
n=a
1*q
n−1 czyli
a
5=−2*(−3)
5−1=−2*81=−162
a jeśli chodzi o sume 5 poczatkowych wyrazów tego ciągu to kozystasz z wzoru
jeśli chodzi o sume to jest na to wzór czyli ;
| | 1−qn | |
Sn=a1* |
| =−2*1−(−3)51−(−3)=−2*1−2431+3=−2*2444=−2*61=121
|
| | 1−q | |
prosze o sprawdzenie rachunków
14 maj 19:06
Bogdan:
krysto, czy nie znałaś tych wzorów?
14 maj 19:24