wartość
katarina: jak będzie wyglądać wykres tej funkcji:
4 lis 14:00
konrad:
4 lis 14:01
katarina: a jak do tego doszedłeś ?
4 lis 14:08
konrad:
dla x∊(−
∞,1>
| x | | x | | x | | x−1+1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| =− |
| =− |
| =−1− |
| =−(1+ |
| ) |
| |x−1| | | −x+1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | 1 | |
rysujesz |
| , przesuwasz w prawo o 1, do góry o 1, odbijasz względem OX |
| | x | |
dla x∊(1,
∞>)
| x | | x | | x−1+1 | | 1 | |
| = |
| = |
| =1+ |
| |
| |x−1| | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | 1 | |
rysujesz |
| , przesuwasz w prawo o 1, do góry o 1 |
| | x | |
chyba
4 lis 14:23
katarina: a dlaczego zrobiłeś :
dlaczego tak ? i niby ską ta 1 potem .. no bo przecież nie możeszz raczej wziąć tego za U{ (x
− 1) +1 }{ (x− 1) } i skracać ...
4 lis 14:48
katarina: | | (x − 1)+1 | |
sory to drugie miało być |
| |
| | (x−1) | |
4 lis 14:49
4 lis 14:55