wykaż tożsamość
megi: 1−2(sinxcosx) = (sinx−cosx)2
14 maj 18:38
TrL:
P= (sinx−cosx)2 = sin2x−2sinxcosx+cos2= 1 − 2(sinxcosx)
L= P
14 maj 18:45
Eta:
1/ sposób:
Po prawej stronie zastosuj wzór: ( a −b)2 = a2 − 2ab +b2
P= sin2x − 2sinxcosx + cos2x = 1 − 2sinxcosx
bo sin2x + cos2x = 1 −−−−−− to jedynka trygonom.
więc L=P −− tożsamość jest prawdziwa
2/ sposób:
możesz też wyjść od lewej strony:
1 = sin2x + cos2x
więc L= sin2x +cos2x − 2sinxcosx = ( sinx − cosx)2
L=P −−− tożsamość prawdziwa
14 maj 18:46