ciąg arytmetyczny
damian: W ciągu arytmetycznym dane są a3=7 i a6=16
a) oblicz wyraz pierwszy i różnice ciągu arytmetycznego
b) napisz wzór ogólny tego ciągu
c) oblicz Sw
nie mam pojęcia proszę niech ktoś to zrobi jak może
4 lis 13:28
Kejt: r=3
a
n=a
1+(n−1)r
a
3=a
1+(n−1)r
7=a
1+(3−1)r
dokończ
4 lis 13:30
Artur ..... :
jaki jest ogólny wzór na n−ty wyraz ciagu arytmetycznego

a
n = a
1 + (n−1)*r <−−−− zapamiętaj

16 = a
6 = a
1 + 5*r
7 = a
3 = a
1 + 2*r
z układu równań wyznacz a
1 oraz r (masz a)
podstaw do podanego wyżej wzoru i masz b)
S
w =

a co to jest w

jaki jest wzór na sumę 'n' wyrazów ciągu arytmetycznego
4 lis 13:30
damian: artur nie wiem co to jest Sw kazali mi rozwiązać ale ja o tym zielonego pojęcia nie mam
4 lis 13:37
damian: wieta co ja i tak nic kumam weście napiszcie po kolei co do czego
4 lis 13:51