funkcje wymierne
Zuzia: Dla jakich wartości parametru m nierówność zachodzi dla każdego x należy do R?
a) mx+5/x2+1>0
b) x2+x+1/−x2+mx−9<0
c) −x2−1/mx2−2>0
Uzasadnij, że dla dowolnego m należącego do R, wykresy funkcji f(x)=2x+1/x−2 oraz g(x)=m2x+1
mają co najmniej jeden punkt wspólny. Wyznacz współrzędne punktów wspólnych tych funkcji dla
m=√2
proszę o pomoc...
4 lis 13:24
Zuzia: kto pomoże
4 lis 16:22
4 lis 16:26
Zuzia: a) mx+5x2+1>0
b) x2+x+1−x2+mx−9<0
c) −x2−1mx2−2>0
poprawiłam prosze o pomoc
4 lis 16:40
4 lis 16:42
Mati_gg9225535: ustal dziedzinę, a potem zapisz sobie te nierówności korzystając z tego:
| a | |
| > 0 ⇔ a*b > 0 (to samo się tyczy gdy masz znak < 0 ) |
| b | |
następnie zastanów się kiedy (coś) * (coś) jest wieksze od 0 a kiedy mniejsze (większe, gdy
obydwa ''cosie'' są >0, mniejsze gdy jeden z ''cosi'' jest < 0 )

pamiętaj o dziedzinie
4 lis 17:22