funkcja wymierna
kkkk: x2 + 25x2 ( 5+2x )2 − 74 49 = 0
prosze o podpowiedz na sam początek co zrobić myślę że chyba stworzyć z x2 ułamek o
mianowniku (5+2x)2 i zrobić coś żeby zamiast ułamka podstawić zmienną tylko nie wiem co
zrobić żeby te dwa ułamki miały część podobną
4 lis 13:14
mEEly: używaj dużego U do ułamków, napisz jeszcze raz żeby dało się rozczytać
4 lis 13:16
Piotr:
nie widac co tam jest.
ustal dziedzine na poczatek.
a jak przepiszesz uzywajac duzego U do ulamka to pomyslimy dalej
4 lis 13:16
4 lis 13:24
4 lis 13:28
kkkk: | | 5x | | 5x | | 20x3+4x4 | |
no to co wymyslilem [ |
| ]2 +[ |
| ]2 + |
| = |
| | (5+2x) | | (5+2x) | | (5+2x)2 | |
0
4 lis 13:43
asdf: | | 1 | | 2 | |
x2 = ( |
| )2 = ( |
| )2 itd itd...a ty zrobiłeś: |
| | 1 | | 2 | |
| | 5 | |
x2 = |
| )2, nie możesz tak zrobić, jak już to: |
| | 5 + 2x | |
4 lis 13:47
kkkk: ale rozbiłem sumę
4 lis 13:48
kkkk: x2(5+2x)2=25x2+20x3+4x4
4 lis 13:57
kkkk: pomocy
4 lis 14:05