funkcja
moni66: proszę o pomoc

wyznacz wzór funkcji liniowej , jeśli :
trójkąt ograniczony jej wykresem i osiami układu współrzędnych jest równoramienny , a funkcja
przyjmuje wartości ujemne tylko dla x>2,5
14 maj 18:24
codik:

czyli ten wykres wygląda mniej więcej tak i piszesz układ równań czyli :
0*x+b=−2,5 i −2,5*x+b=0 z czego wynika ze b=−2,5 i a==−1 czyli wzór tej funkcju to −x−2,5=y
ale prosze sprawdzic tok rozumowania
14 maj 18:41
Bogdan:
Na tym rysunku funkcja przyjmuje wartości ujemne dla x > −2,5, natomiast w zadaniu
podana jest informacja, że funkcja przyjmuje wartości dla x > +2,5.
Powinno być: y = x − 2,5
14 maj 18:46
moni66: tak , tak dzięki za pomoc

wyszlo y=−x=2,5
14 maj 19:14
codik: widać co sie dzieje z ludzmi po 12 godzinach pracy

przepraszam za mała wtope
14 maj 19:17
moni66: ja też się pomyliłam powinno byc y=−x+2,5 a nie y=−x=2,5 jak wyżej

no coż pomyłki się zdarzają
14 maj 19:36