wykonaj obliczenia
dominika: Z kawałka plasteliny wykonano ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy 3cm i
wysokości 8 cm . Następnie z tego samego kawałka plasteliny ulepiono sześcian . Oblicz długość
krawędzi tego sześcianu .
4 lis 13:05
Kejt:
Oblicz objętość ostrosłupa:
potem to przyrównaj do wzoru na objętość sześcianu:
V=a
3
a=...
i masz wynik.
4 lis 13:08
dominika: a skad bede mieć objętość sześcianu ?
4 lis 13:13
Piotr:
objetosc szescianu = objetosc tego ostroslupa
4 lis 13:14
dominika: aha dzięki
4 lis 13:15
dominika: a wyszło mi 3√ 24 to jaka jest długość bo trzeba się pozbyc pierwiastka tak ?
4 lis 13:20
Piotr:
tak.
4 lis 13:22
Piotr:
wyciagnac przed pierwiastek mozna.
4 lis 13:23
dominika: to ile wyjdzie w takim razie ?
4 lis 13:23
Kejt: 24=23*3 czyli wyjdzie:
3√24=23√3
4 lis 13:26
dominika: aha rzeczywiście
4 lis 13:27
dominika: ej bo ty jeszcze jedno zadanie moje rozwiazałas o tych cyfrach nieparzystych i dlaczego tam
jest 100*5
4 lis 13:29
Kejt: bo zamieniam cyfry..najpierw mieliśmy liczbę:
100x+10y+z
a jeśli zamienię pierwszą cyfrę z ostatnią to będzie:
100z+10y+x
z=5
czyli:
5*100+10y+x
4 lis 13:31
dominika: i to będzie tak 100x + 10y + 5 + 72 =100*5 + 10y + x =100x + 10y + 77 = 500 + 10y + x =99x=423
i co dalej
4 lis 13:35
Kejt: nie pamiętam całego zadania...odpiszę Ci pod tamtym tematem.
4 lis 13:37
dominika: ok
4 lis 13:37