Pomocy
Rafał: Witam ,dopiero co poznałem algorytm Euklidesa i nie mam pojęcia, na czym polega odwrócony
algorytm. Na przykład przy równaniu diofantycznym 42823 x + 6409 y = 17.
17 = 2040 – 7 * 289 =
= 2040 – 7 (4369 − 2 * 2040) = Co się dzieje z tym 289 z działania powyżej
= −7 *4369 + 15 * 2040 = − W tym przypadku nie wiem skąd ta 15 przy 2040
= −7 *4369 + 15 (6409 – 4369) =
= −22 * 4369 + 15 * 6409 =
= − 22 (42823 – 6 * 6409) + 15 *6409 =
= − 22 * 42823 + 147 * 6409
4 lis 13:00
Rafał: 42823 = 6 * 6409 + 4369
6409 = 1 *4369 + 2040
4369 = 2 * 2040 + 289
2040 = 7 * 289 + 17
289 = 17 * 17
Zapomniałem dodać
4 lis 13:02
Godzio:
Podstawiasz te równanka z 2 postu:
17 = 2040 − 7 * 289
A z wcześniejszego masz:
4369 = 2 * 2040 + 289 ⇒ 289 = 4369 − 2 * 2040
Podstawiając:
17 = 2040 − 7 * (4369 − 2 * 2040) = 15 * 2040 − 7 * 4369
Reszta analogicznie
4 lis 13:10
Rafał: dzięki wielkie
4 lis 13:22