wykonaj obliczenia :)
dominika: Suma cyfr pewnej nieparzystej liczby trzycyfrowej podzielonej przez 5 wynosi 16 . Jeżeli
ostatnia cyfre przestawimy na początek tej liczby , to otrzymamy liczbę o 72 większą .Ojakiej
liczbie trzycyfrowej mowa ?
4 lis 12:58
Piotr:
475
4 lis 13:02
dominika: a mógłbyś podać jak to obliczyłeś ?
4 lis 13:06
PuRXUTM: no właśnie

Ja nie za bardzo rozumiem pierwsze zdanie w poleceniu
4 lis 13:07
dominika: ja tak samo nie rozumiem
4 lis 13:08
PuRXUTM: a dobrze przepisałaś ?
4 lis 13:08
Piotr:
nie liczylem

ostatnia cyfra to 5 , pierwsza różna od zera. suma 16. duzego wyboru nie bylo, zeby roznica
wyszla 72
4 lis 13:09
Piotr:
czegeo nie rozumiecie ?
ma byc nieparzysta, podzielna przez 5, trzycyfrowa i suma cyfr 16
4 lis 13:10
dominika: ma być podzielnej anie podzielonej
4 lis 13:10
Kejt: i wszystko jasne..a ja to dzieliłam
4 lis 13:12
dominika: no dobrze tylko ja to musze jakoś zapisać bo moja nauczycielka chce mieć obliczenia
4 lis 13:12
Piotr:
a ja źle czyli dobrze przeczytałem
4 lis 13:13
Piotr:
ja już zrobiłem swoje
4 lis 13:13
dominika: i tak dzięki wielkie
4 lis 13:14
Kejt:
x;y;z − to nasze cyfry
100x+10y+z −. to nasza liczba trzycyfrowa.
z racji, że jest ona nieparzysta i podzielna przez 5, musi kończyć się na 5 czyli z=5
suma cyfr:
x+y+5=16
100x+10y+5+72=100*5+10y+x
chyba tak

dokończ

proponuję zacząć od drugiego równania...tam się co nieco skróci i będzie łatwiej
4 lis 13:17
Piotr:
prościej zgadnac
4 lis 13:18
dominika: dzięki
4 lis 13:18
dominika: ej a czemu 100 razy 5 ?
4 lis 13:22
Kejt: aa..już widzę błąd..
nie zamieniamy pierwszej z ostatnią tylko dajemy ostatnią na pierwsze miejsce czyli będzie:
100*5+10x+y
100*5+10x+y=100x+10y+5+72
x+y=11
i mamy układ do rozwiązania..
wybacz za pomyłkę
4 lis 13:41
dominika: i co dalej ?
nic się nie stało
4 lis 13:42
Kejt: rozwiązujemy:
500+10x+y=100x+10y+77
90x+9y=423/:9
10x+y=47
10x+y=47
x+y=11
spróbuj dokończyć sama..jakby nie wychodziły "ładne liczby" to daj znać..
polecam metodą przeciwnych współczynników(przemnóż sobie jedno z równań przez (−1) i dodaj
je..to Ci się co nieco skróci
4 lis 13:46
dominika: ej a czemu x+y =11
4 lis 13:48
Kejt: bo miałaś tam podaną sumę cyfr tej liczby:
x+y+z=16
z=5
czyli:
x+y+5=16
x+y=11
4 lis 13:51
dominika: wyszło x =4 y=7 a z=5 to co dalej
4 lis 13:54
Kejt: no i masz cyfrę:
100x+10y+z=400+70+5=475
4 lis 13:56
dominika: aha dzięki wielkie
4 lis 13:56