Obwód prostokąta wynosi 18cm. Dobierz długości boków tak, aby pole prostokąta by
piotr: Obwód prostokąta wynosi 18cm. Dobierz długości boków tak, aby pole prostokąta było większe niż
18cm2.
Wyliczyłem:
2a+2b=18 → a+b=9 → a = 9 − b
a * b > 18
(9−b)b − 18>0
−b2−9b−18>0
b=6 i b=3
b∊(3,6)
Czy dobrze to robię i co dalej?
14 maj 18:22
Wezyr: Robisz dobrze!
Masz jeden błąd −b2 +9b−18>0
14 maj 18:45
piotr: błędu nie mam − tu błąd podczas wpisywania popełniłem, ale wynik jest dla liczenia prawidłowy.
Teraz nie wiem, jak wynik przedstawić, bo tu wyszedł przedział i jak wyliczyć bok a (co
podstawić)
14 maj 19:24
Eta:
b€( 3,6) i
a = 9 − b => a€(3,6) ( ale dla zadanego "b"
np: b= 4 to a = 9 − 4 = 5
b= 3,5 to a = 9 − 3,5 = 5,5 ...... itd
14 maj 19:29