znajdz wpółczynniki proszę niech ktoś to zrobi
damian: znajdz współczynniki "a i b" wielomianu danego wzorem W(x)=ax3+4x2−3x+b jeżel W(1)=0 i
W(−2)=3
4 lis 12:51
PuRXUTM: W(1)=0 oznacza że dla x=1 y=0 więc podstawiasz do wzoru
W(x)=ax
3+4x
2−3x+b
0=a(1
3)+4(1
2)−3(1)+b
tak samo robisz z W(−2)=3
wyjdą Ci 2 równania z dwiema niewiadomymi więc rozwiązujesz układ równań i po zadaniu
4 lis 12:54
damian: dzieki wielkie nawet nie masz pojecia jak mi pomogłeś
4 lis 12:59
PuRXUTM: Cieszę się bardzo
4 lis 13:02