matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
x
Helena:
Znajdź x, wiedząc że liczba 2 razy większa od x jest o 5 większa y, a liczba 2 razy większa od y jest o dwa większa od x.
4 lis 12:49
PuRXUTM:
2x=y+5 2y=x+2 dokończ
4 lis 12:52
Piotr:
x=4 y=3
4 lis 12:55
Helena:
dziękuję
4 lis 13:08