Prawdopodobieństwo - SZEREG LUDZI
FF: A jakie będzie prawdopodobieństwo, że żadnych dwóch chłopców nie będzie stało obok siebie jeśli
4 chłopców i 5 dziewczynek ustawia się w szeregu w sposób losowy? Nie wiem, czy dobrze myślę
ale wyszło mi:
moc Ω = 9!
moc zbioru A = 4! * 5! * 9
9 −> Tyle znalazłem różnych ustawień spełniających treść zadania:
1. cdcdcdcdd
2. dcdcdcddc
3. cdcdcddcd
4. dcdcddcdc
5. cdcddcdcd
6. dcddcdcdc
7. cddcdcdcd
8. ddcdcdcdc
9. dcdcdcdcd
P(A) = 1/14 Natomiast w odpowiedziach wychodzi 1/126, czyli dokładnie 9 razy więcej (nie wiem,
czy dobrze myślę uwzględniając te wszystkie 9 możliwości).
4 lis 12:40
Artur ..... :
a takich nie masz
cdddcdcdc
cdcdddcdc
cdcdcdddc
4 lis 12:45
FF: I właśnie z tym mam problem. W takim razie powinno być: moc A = 12 * 4! * 5! ?
Odpowiedzi sugerują: moc A = 4! * 5!
4 lis 12:51
Artur ..... :
popatrz czy aby na pewno chłopaki mają nie stać obok siebie
4 lis 12:57
FF: Tak −> Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: A − żadnych dwóch chłopców nie będzie stało obok
siebie.
4 lis 13:11
FF: Patrząc na odpowiedzi to pasowałaby wersja: żadne dwie dziewczyny nie stoją obok siebie bo
wtedy mamy tylko 1 takie ustawienie:
dcdcdcdcd
4 lis 13:20
Mila: 1) żadnych dwóch chłopców nie będzie stało obok siebie
d
1 d
2 d
3 d
4 d
5 jest ustawionych w szereg 5 dziewcząt
chłopcy mogą wybrać 4 miejsca z 6 miejsc
xd
1x d
2x d
3 xd
4 xd
5 x i zmienić miejsca na 4! sposobów, a dziewczęta na 5! sposobów
| | 15*2*3*4*5! | | 5 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 9! | | 42 | |
2) żadne dwie dziewczynki nie będą stały obok siebie
c
1 c
2 c
3 c
4 jest ustawionych w szereg 4 chłopców
dziewczynki mogą wybrać dla siebie miejsca z 5 możliwych miejsc
xc
1x c
2 xc
3 xc
4 x czyli tylko 1 sposób i zmienić miejsca na 5! sposobów, a chłopcy na 4!
sposobów
|B|=4!*5!
4 lis 16:18