Prosze o spr.
Wektory: Cześć. Czy moglibyście mnie sprawdzic?
Otoz jest to proste zadanie z wektorami:
Dane sa wektory: A=i+2j+3k, B=4i+5j+6k, C=3i+2j+k, D=6i+5j+4k.
Mam znaleźć wektor −A+B−C+D.
więc wyszło mi:
−A+B=3i+3j+3k
C−D=−3i−3j−3k
Więc
−A+B−C+D=0 a w książce jest napisany wynik 6i−6j+6k
Proszę o pomoc
PS: potraktujecie, że zarówno nad wersorami jak i liczbami znajdują się oznaczenia wektorów.
4 lis 12:17
Wektory: sorry nie liczbami a literami
4 lis 12:19
Klaudia: −(i+2j+3k)+4i+5j+6k−(3i+2j+k)+6i+5j+4k
4 lis 12:21
TOmek: =6i−6j+6k
4 lis 12:21
PuRXUTM: −A+B=3i+3j+3k C−D=−3i−3j−3k to jest dobrze
−A+B−C+D=(−A+B)−(C−D)= (3i+3j+3k)−(−3i−3j−3k)=6i+6j+6k
4 lis 12:21