.
ttm: Poproszę o jakieś wskazówki, kroki rozwiązywania tych równań i nierówności:
4 lis 11:48
PuRXUTM: a) założenia x≠3 sprowadź po lewej stronie wszystko do jednego ułamka
Później proporcja, (" na krzyż " wymnażasz )
Rozpatrujesz 2 przypadki dla x≤3 i x>3
4 lis 11:50
PuRXUTM: | | 3x+1 | | 3x+1 | |
b) rozpatrujesz to jako |
| <3 ⋀ |
| ≥−1 założenia i liczysz |
| | x+1 | | x+1 | |
4 lis 11:52
Artur z miasta Neptuna:
A) zalozenie (mianownik rozny od zera)
2 na drug strone ... wspolny mianownik i dodaj/odejmij od siebie te liczby
nastepnie mnoz na krzyz i rozwiazuj dalej
b) zauwaz ze (3x+1)/(x+1) = (3x+3 −2)/(x+1) = 3 + (−2)/(x+1)
I robisz analogicznie do poprzedniego przykladu
c) zauwaz ze 4√16=2
nasyepnie rozwoazujesz analogocznie do przykladu (b)
4 lis 11:54
Artur z miasta Neptuna:
Oczywiscie 4√16 = +2 lub −2
4 lis 11:55
PuRXUTM: Artur, można sobie to spierwiastkować w c) ? , bo zastanawiam się, wydaje mi się że nie
4 lis 11:56