obliczenie rachunkowe
krzysiu: witam, mam problem z działaniami na pierwiastkach
(√2 + 2:√2) : √2:3
14 maj 17:49
codik: czy chodzi ci dokładnie o:
(√2+2√2) : √23
14 maj 18:06
codik: jęśli tak to na początek nalezy pozbyc sie niewymierności z mianownika
czyli zamiast :
2√2 wpisac ze:
2√2=2√22=√2
14 maj 18:09
codik: nastepnie widac ze w nawiasie pozostanie nam działanie nastepujące czyli (√2+√2)=2√2
14 maj 18:10
codik: nasze działanie w tym momencie wygląda nastepujaco:
2√2 : √23
14 maj 18:12
codik: podzielic przez ułamek to znaczy pomnozyć przez jego odwrotność:
=2√2 * 3√2=
pierwiastki sie skracaja czyli teraz pozostaje nam działanie 2*3=6 mam nadzieje ze wszystkie
moje rachunki sa poprawne prosze o jeszcze przeanalizowanie
14 maj 18:14
krzysiu: zgadza się, wielkie dzięki
14 maj 18:16
Bogdan:
Nie potrzeba usuwać niewymierności z mianownika, wystarczy pomnożyć wyrażenie
w nawiasie przez odwrotność dzielnika:
| | 2 | | √2 | | 2 | | 3 | |
(√2 + |
| ) : |
| = (√2 + |
| ) * |
| = 3 + 3 = 6 |
| | √2 | | 3 | | √2 | | √2 | |
14 maj 18:53