Prosze o pomoc !
touchdown: Prosze o rozwiazanie równania chodzi o funkcje logarytmiczna .
Rozwiąż równanie .Pamiętaj o okresleniu dziedziny :
log2x=log2(3−x)
4 lis 11:47
PuRXUTM: zał:
x>0 i 3−x>0
log2x=log2(3−x) ⇔
x=3−x dokończ i porównaj z dziedziną
4 lis 11:48
Kejt:
dziedzina:
x>0 ⋀ 3−x>0
x>0 ⋀ x<3
D∊(0;3)
log2 x=log2 (x−3)
x = 3 − x
2 x = 3
x = 1,5
wynik należy do dziedziny, więc wszystko w porządku.
4 lis 11:49
Kejt: ups...zepsułam
4 lis 11:50
touchdown: x<3−x
3−x<x
4 lis 11:51
touchdown: tak a dlaczego 2x=3
4 lis 11:51
Kejt:
jeśli mam po obydwu stronach same logarytmy o takich samych podstawach to mogę je opuścić,
więc:
x= 3−x
a dalej po prostu rozwiązuje to równanie..
4 lis 11:54
Piotr:
x = 3 −x (x na lewo)
2x = 3 // :2
x = 3/2
4 lis 11:55
touchdown:

yhm a co z osią czy to jest poprawnie
4 lis 11:57
Piotr:
a do czego ta oś?
4 lis 11:58
touchdown: zawsze pod dziedzina kazano nam tam zaznaczyć
4 lis 11:59
touchdown: ale jeśli tego nie ma w tresci to znaczy,ze moge jedynie ja napisac nie musze zaznaczać chyba
4 lis 12:00
Piotr:
no to źle
D:x∊(0;3)
4 lis 12:00
Piotr:
to zależy od Ciebie. jak "widzisz" co jest dziedzina to osi nie ma potrzeby rysowac
4 lis 12:01
Kejt:

to jest nasza dziedzina..(oczywiście zwracasz uwagę tylko na oś x)
4 lis 12:01
touchdown: 
ok dzięki
4 lis 12:02